Expo ‘Vals Plat’ van Marjolein Grotenhuis

Marjolein Grotenhuis is in 2017 afgestudeerd aan ArtEZ Product Design. In de collectie ‘Vals Plat’ komen ingrediënten die Grotenhuis’ werk kenmerkt samen: zeefdruktechniek, kleur, textiel en papier. De collectie bestaat uit diverse formaties van textiele interieur objecten. De oorsprong van deze collectie ligt in het Nederlandse landschap. Iets wat vaak als vlak en oneindig wordt gezien, ervaart de jonge maker als een schoonheid van details en nuances. De vormentaal is ontstaan uit een beeldarchief waar ze uitzoomt op landschappen en inzoomt op details als gras en verwerking van riet, zoals gevlochten stro.

De collectie is intuïtief ontwikkeld door maakprocessen met de zeefdruktechniek. Om dit proces te beïnvloeden heeft Grotenhuis verf rakels ontworpen en geëxperimenteerd met de mogelijkheden van de zeefdruk. Zodra de doeken, de tijdelijke zeven, gespannen zijn wordt deze verticaal neergezet en brengt Grotenhuis inkt aan met de ‘holrakels’. De handelingen zijn leesbaar in de prints, de rakels laten sporen achter en de acrylinkt geeft de diversiteit van kleur en transparantie. De papier formaties tonen Marjolein’s nieuwsgierigheid naar andere materialen met andere mogelijkheden, kwaliteiten en eigenschappen. Al ontwerpend en onderzoekend is dit werk ontstaan. Van vlugge schetsen op papier naar een reeks 3D modellen van zijdevloeipapier met de hand geknipt en gesneden. Uiteindelijk kwam Grotenhuis in contact met papierfabrikant LAHNPAPER. Zij produceren onder andere Cuturon, een non-woven hoogwaardig kwaliteit papier met een textiele feeling, die ze heeft gebruikt voor deze wandobjecten. Iedere papier- en textiellaag laag wordt stuk voor stuk met de lasersnijder uitgelaserd. Vervolgens worden de lagen op elkaar gelegd en door middel van een handsteek met een katoenen draad, worden de lagen aan elkaar geregen. Zo combineert Grotenhuis hightech met het handgemaakte.

Marjolein is na haar afstuderen haar eigen studio gestart. Momenteel werkt ze vanuit haar studio gelegen op Industriepark Kleefse Waard te Arnhem, waar ze onder andere nieuw werk realiseert en haar collectie ‘Vals Plat’ doorontwikkelt.

www.marjoleingrotenhuis.com