Expositie Studio KnockOut in FIRST EET CAFE

Ze zijn al opgevallen en bewonderd; de kroonluchters van Mick van der Pluijm van studio KnockOut, die boven onze leestafel hangen. Dus het is de hoogste tijd om het werk van deze jonge ontwerper uit te lichten. Ze vormen een onderdeel van onze eerste expositie met ruimtelijke vormgeving in de hoofdrol.

De bijzondere lichtobjecten, Thistles, en Aphid, de sculpturele vaas die een plek heeft gekregen in onze Botanic Room, zijn ontwerpen ontwikkeld uit het afstudeerwerk van Mick. Die in 2012 zijn studie Product Design aan ArtEZ afrondde. Wat je niet verwacht en wat gasten vaak verrast, is dat het werk is gemaakt van porselein. Het ontwerp van zowel de lampen als de vaas oogt vol en zwaar, maar is dus gemaakt van porselein. Door bijvoorbeeld voor de Thistles heel translucente klei te gebruiken, schijnt het licht van de ledlampen er gemakkelijk doorheen. Waardoor ze ondanks hun grote vormen er tegelijkertijd kwetsbaar uitzien. Ook Aphid heeft als showpiece echte ‘presence’ op een solide marmeren voet, omlijst door een massief ogende porseleinen, ronde lijst. Voor deze drie grote werken geldt dat Mick zich heeft laten inspireren door klassieke serviezen, die hij als het ware op een nieuwe, moderne manier in één ontwerp heeft gegoten.

Dat Studio KnockOut ook klein kan denken blijkt wel uit de broches Ettore en Nathalie, die te zien en tijdelijke te koop zijn in de First Eet Winkel. Net als hun grote broers gemaakt van porselein, maar geïnspireerd op de Memphis patronen uit de jaren 80. Ja, we zijn weer heel blij en trots dat we bijzonder werk mogen tonen in ons café en winkel. Geniet met ons mee en kom snel een kijkje nemen!